Wystrój wnętrza, Stół, Sofa, Kieliszki, Krzesła

Aktualności

Jak dobrać stół do rodzaju restauracji?

Opublikowano: 8 maja 2023

Solidny stół z odpowiednio dobranymi, komfortowymi krzesłami to jeden z podstawowych czynników wpływających na pozytywny odbiór Twojego lokalu przez klientów. Wybierając ten mebel do lokalu należy zwrócić uwagę na blaty, będące najbardziej eksploatowanym elementem wyposażenia, a jednocześnie elementem, na który klienci zwracają największą uwagę zaraz po wejściu do lokalu.

Stojąc przed wyborem materiału z jakiego maja być wykonane Twoje blaty musisz przede wszystkim określić jakiego typu lokal będziesz prowadzić. Inne stoły sprawdzą się w lokalu typu fast-food, inne w małej, rodzinnej kawiarni, a jeszcze inne w ekskluzywnej restauracji. Dzieląc się naszą wiedzą i doświadczeniem, przygotowaliśmy najlepsze propozycje blatów do różnych typów restauracji.

Lokale typu fast-food
 

Lokale typu fast-food nastawione są na szybką obsługę dużej ilości klientów w krótkim czasie. Ze względu na intensywność użytkowania i dużą rotacje osób w tego typu lokalach sugerujemy wybór blatów melaminowanych lub z laminatem HPL.  

Melamina (5).jpgBlaty z melaminy produkowane są na bazie płyty wiórowej pokrytej z dwóch stron papierem dekoracyjnym nasyconym żywicami termoutwardzalnymi. Cechują się dużą trwałością powierzchni, są odporne na zarysowania i zabrudzenia. Co ważne w restauracjach typu fast-food ze względu na brak obsługi kelnerskiej i możliwości systematycznego czyszczenia stołów, blaty z melaminy są łatwe do czyszczenia. Przy jednoczesnej jakości blaty z melaminy są również opcją atrakcyjną cenowo.

Laminat HPL (4).pngDrugą polecaną przez nas opcją o podwyższonej wytrzymałości są blaty z laminatem HPL. W blatach tych zamiast cienkiej warstwy papieru dekoracyjnego na płytę wiórową naklejamy laminat HPL o grubości 0,8 mm. Jest to mocno sprężone tworzywo warstwowe z dodatkową powłoką ochronną, dlatego blaty z laminatem HPL są bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania oraz na plamy. Pandemia koronawirusa uświadomiła nam jak ważna jest dezynfekcja i nikt już nie wyobraża się, żeby zwłaszcza w miejscach gdzie gromadzi się duża ilość osób nie zadbać o podstawowe zasady higieny. W lokalach typu fast-food dezynfekcja stołów po każdym kliencie jest praktycznie niemożliwa, dlatego znakomitym rozwiązaniem będą tu oferowane przez nas blaty z laminatem HPL z powłoka antybakteryjną wykorzystujące bakteriobójcze działanie jonów srebra, które z powodzeniem można zastosować w miejscach narażonych na szczególną ekspansję drobnoustrojów, bez obaw, że zaszkodzą ludzkiemu zdrowiu.

Restauracje / kawiarnie

Ten typ lokalu charakteryzuje się tym, że posiłki przygotowywane są na zamówienia klienta, konsumpcja odbywa się przy stołach bez pośpiechu, a co za tym idzie klienci spędzą przy stołach więcej czasu. Z  tego powodu blaty powinny być nie tylko praktyczne, ale również być elementem dekoracyjnym wnętrza.

Fornir dębowy.pngJeśli zależy Ci na ponadczasowej elegancji i naturalnym wyglądzie powinieneś wybrać blaty fornirowane. Otrzymasz naturalną, niepowtarzalną i wyjątkową strukturę i usłojenia drewna w niższej cenie niż blaty drewniane. Blaty fornirowane w porównaniu do drewnianych cechują się też dużo większą wytrzymałością i odpornością na zmiany temperatury, dlatego idealnie sprawdzą się w Twoim lokalu. Wybierając fornir naturalny musisz pamiętać, że jest on bardziej czuły na światło słoneczne czy wilgoć pozostawioną na powierzchni blatu. Chcąc uniknąć odbarwień musisz pamiętać, aby plamy czy rozlaną wodę niezwłocznie wytrzeć.

Laminat HPL (2).pngPamiętaj jednak, że przez Twój lokal dziennie będzie przewijać się spora ilość klientów, dlatego stoły powinny być odporne na zabrudzenia i łatwe w czyszczeniu, aby kelnerzy nie tracili dużo czasu na ich czyszczenie. Ciekawą propozycją ułatwiającą zachowanie porządku są blaty z laminatu HPL o różnorakich wzorach (jednolitych kolorach, drewnianych czy metalowych dekorach) z powierzchnią antifinger. Blaty posiadają gładką, satynową strukturę, a specjalna powłoka zapobiega powstawaniu odcisków palców. Dzięki temu powierzchnia wygląda na czystą i zadbaną nawet między regularnym czyszczeniem.

Restauracje typu Premium

Najlepsi szefowie kuchni poszukujący niezwykłych połączeń smakowych z najlepszych jakościowo produktów, profesjonalna obsługa kelnerska, która udzieli nam wszystkich informacji na temat przygotowanych dań czy pomoże dobrać odpowiednie dodatki, odpowiednia zastawa, dania na talerzu skomponowane wizualnie pod względem estetycznych, z dbałością o najmniejsze detale to cechy wyróżniające restaurację typu Premium wśród innych lokali.

Restauracje typu Premium to również odpowiedni wystrój sali, dzięki któremu klienci będą czuć się ekskluzywnie i wyjątkowo. Odpowiednio dobrane meble, kolory, oświetlenie czy dekoracje mają sprawić, by przebywanie w restauracji był przeżyciem kulinarnym i estetycznym na najwyższym poziomie.

W takim lokalu nie może zabraknąć najlepszej jakości stołów. Idealnym rozwiązaniem będą tu blaty z materiałów naturalnych takich jak drewno czy kamień. Ponadczasowość i uniwersalność drewna i kamienia sprawia, że blaty z nich wykonane będą pasować do każdej aranżacji, podnosząc dodatkowo jej walory estetyczne.

Drewno dębowe.pngBlaty drewniane są naturalne, miłe w dotyku i wnoszą ciepło do każdego wnętrza. Szczególnie elegancko wyglądają blaty lite z drewna dębowego w kolorze naturalnym. Cechuje je elegancki rysunek oraz wyjątkowa twardość i wytrzymałość. Blaty drewniane są produktem w pełni naturalnym, dlatego mogą na nich występować zdrowe sęki, przebarwienia czy błyszcze będące swoistą cechą drewna dzięki któremu każdy blat jest inny i niepowtarzalny.

Kamienne.pngNie mniej ciekawą alternatywą pod kątem walorów użytkowych i estetycznych są blaty kamienne. Kamień  cechuje bardzo duża wytrzymałość, odporność na wysoką temperaturę oraz na wilgoć. Wykonane z niego blaty będą służyć przez wiele lat zachowując swoje walory użytkowe i estetyczne. W naszej ofercie posiadamy blaty marmurowe, granitowe i ze spieku kwarcowego. Subtelne i delikatne wzornictwo blatów marmurowych nada wnętrzu szlachetności, ale musisz pamiętać, że są one najdelikatniejszą opcją wśród blatów kamiennych i wymagającą najwięcej dbałości, aby zachować elegancki wygląd. Z kolei granit cechuje duża odporność na działanie kwasów, pochłanianie wilgoci, brudu tłuszczu i bakterii oraz środki chemiczne. Dzięki tym właściwością blaty są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości oraz nie ulegają przebarwieniom. Najtrwalszymi blatami w grupie blatów kamiennych są blaty ze spieku kwarcowego. Mimo, że spiek nie występuje naturalnie w przyrodzie jest on nadal materiałem naturalnym i ekologicznym. W procesie produkcji spieku używa się rozdrobnionego kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych łącząc je z pigmentami ceramicznymi. Blaty ze spieków mają bardzo wysoką odporność na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, praktycznie nie ma możliwości żeby je uszkodzić, dlatego w przeciwieństwie np. do blatów granitowych nawet po wielu latach będzie nosił znikome ślady użytkowania.

Ogródki gastronomiczne

Inne stoły będą się nadawać do wnętrza, a inne sprawdzą się w ogródku restauracyjnym, gdzie materiał wykonania blatów musi być dodatkowo odporny na zmienne warunki atmosferyczne. Blaty często moczone są przez deszcz, a za chwilę wystawione na działanie wysokiej temperatury i światła słonecznego. Pamiętaj, że nawet jeśli masz parasole to nie chronią one blatów całkowicie. Jeśli wybierasz blaty do ogródka restauracyjnego bez zadaszenia polecamy wybierać jaśniejsze kolory.

Kompakt (4).pngZnakomitym rozwiązaniem będą tu cienkie 10-12 mm, ale niezwykle wytrzymałe blaty kompaktowe, charakteryzujące się niezwykłą trwałością, odpornością na wilgoć, pleść, butwienie i środki chemiczne. Blaty kompaktowe dostępne są w wielu kolorach i strukturach imitujących również drewno czy kamień, dzięki czemu będą nie tylko praktyczne, ale również ciekawe wizualnie. Dzięki innowacyjnemu procesowi technologicznemu blaty nie wymagają stosowania obrzeży, a woda nie wniknie do wnętrza blatu.

Blat werzalitowy.jpgDrugą alternatywą blatów, które sprawdzą się na zewnątrz są blaty werzalitowe. Kształtowanie w jednym kawałku pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze pozwala uzyskać nierozłączny, stabilny element niezwykle wytrzymałymi na uszkodzenia oraz  odporny na warunki atmosferyczne. Gładkość struktury oraz powierzchnia antybakteryjna sprawia, że blaty są łatwe i szybkie do czyszczenia – wystarczy woda z mydłem, aby zachować ponad 99% sterylności bez konieczności użycia specjalnych preparatów antybakteryjnych.

Wybierając blaty do ogródka musisz się zastanawiać czy będziesz chciał je łączyć ze sobą stoły. Jeśli tak sugerujemy wybór blatów kompaktowych, których krawędź możemy wykonać pod kątem prostym, aby po połączeniu nie tworzyła się miedzy nimi szpara. Blaty werzalitowe z powodu wypukłości w środku oraz na krawędziach oraz boki ustawiane względem powierzchni blatu pod kątem rozwartym nie nadają się  do połączenia, w celu stworzenia jednego większego stołu.

Bez względu na rodzaj lokalu jaki prowadzisz Twoje stoły zawsze powinny charakteryzować się kilkoma cechami. Blaty restauracyjne powinny być wysokiej jakości, aby przez długi czas pozostały w nienagannym stanie. Porysowane czy zaplamione stoły nie są dobrą wizytówką lokalu i zniechęcają klientów do zamawiania posiłków, dlatego blaty zamawiane do lokali użyteczności publicznej takich jak restauracje, kawiarnie, hotele, bary, poczekalnie czy ogródki gastronomiczne powinny cechować się dużą wytrzymałością i odpornością na intensywne użytkowanie. Materiał, z którego wykonane są blaty nie powinien być skłonne na pęknięcia i uginanie nawet pod dużym naciskiem.

Zwróć również uwagę na podstawę stołu. Powinna być ona dostosowana do rodzaju wnętrza, ale co ważniejsze musi być dopasowana do rodzaju i wielkości blatu, aby stoły w Twoim lokalu były stabilne, aby goście w momencie oparcia o stół z większą siłą nie przewrócili się razem z nim.